Klimatiltak koster penger (og er tidkrevende)

I mitt forrige innlegg skrev jeg om utfordringer med å la bilen stå, for å mer miljøvennlig hverdag. I dette innlegget tar jeg opp kostnadene ved å velge miljøvennlige alternativer, fremfor det som ikke er like bærekraftig.

Når jeg ser rundt meg i hjemmet, ser jeg flere måter å kunne spare miljøet ved å effektivisere det ene og det andre. Trekk i vinduene for eksempel, gjør at jeg blir nødt til bruke ekstra mye strøm for å holde en jevn innetemperatur.

Tips: Det er mye bedre å holde en konstant temperatur i hjemmet, fremfor å skru helt av, for så å skru på igjen. Da må ovnene “jobbe” og bruke mye strøm for å komme opp til normal temperatur igjen. (så sant du ikke skal på ferie eller oppholde deg utenfor hjemmet over lengre tid).

Det jeg kunne gjort var å bytte vinduet og lagt inn mer isolasjon. Det koster penger. Om det er verdt det rent økonomisk avhenger av hvor lang tid man tar i betraktning. For det å bytte vinduer er alt annet enn billig.

Et noe billigere tiltak er å skifte ut alle lyspærer til LED. De avgir mindre varme og holder mye, mye lenger, som igjen reduserer det totale strømforbruket. Endelig et tiltak hvor man ikke trenger å måtte ta opp et forbrukslån – for å si det sånn!

Det man også kan gjøre er å bytte ut hvitevarer til det som er klassifisert som AAA+. Jeg som har en vaskemaskin og en oppvaskmaskin som er eldre enn 15 år gammel, har mildt sagt ikke like god klassifisering. Selv om de fungerer utmerket! Nå er det ikke bare de dyreste produktene som et de mest energieffektive, men man må også huske på at produktet skal holde lengst mulig. I vaskekjelleren i borettslaget er det Miele-vaskemaskiner som visstnok har holdt mål i over 50 år – alt annet enn dagens “bruk og kast-samfunn”.

Se gjerne videoen nedenfor på hvordan du kan redusere ditt eget klima- og fotavtrykk.